Du använder Internet Explorer, en webbläsare som slutade utvecklas 6 november 2013, för över 11 år sedan. Den 31 januari 2020 upphörde även alla säkerhetsuppdateringar vilket innebär att webbläsaren, förutom funktionella och utseendemässiga brister även kan utgöra en säkerhetsrisk. Du rekommenderas starkt att uppgradera till en modernare webbläsare, t ex Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge. Tala med din systemadministratör.
Visa inte detta meddelande igen
0
Ny testbädd inom medicinteknik ska stärka innovation i vården

Ny testbädd inom medicinteknik ska stärka innovation i vården

Nu lanseras en ny test- och innovationsmiljö för medicinteknik där företag och vårdens experter samverkar för att utveckla och testa nya lösningar. Testbädden drivs av Innovation Skåne i samarbete med Region Skåne och ett flertal strategiska innovationsaktörer. Beslutet att finansiera arbetet togs den 16 juni vid Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinges sammanträde. Testbädden skapas för att säkerställa att innovationer inom medicinteknik fungerar i praktiken innan de införs i vården – med patientnyttan i fokus.

Testbädden erbjuder en utstakad väg för företag in till Region Skånes kliniska verksamheter och ger även stöd genom hela testprocessen, från första kontakt till resultat.

– Genom testbädden blir det betydligt enklare för företag att samarbeta med vården på ett tryggt och regelrätt sätt, samtidigt som det stärker deras konkurrenskraft och bidrar till tillväxt i regionen, säger Tue David Bak, vd på Innovation Skåne.

En testbädd inom hälso- och sjukvård är en fysisk eller digital miljö där nya innovationer, produkter, tjänster eller arbetsmetoder kan testas, utvecklas och utvärderas i en verklig eller simulerad vårdkontext. Den nya test- och innovationsmiljön för medicinteknik i Region Skåne används för att säkerställa att innovationer fungerar i praktiken innan de implementeras i sjukvården.

Innovation Skåne kommer att erbjuda innovationsledning, tester för användarvänlighet och valideringsmöten som företag kan använda inom ramen för testbädden. För den kliniska verksamheten inom hälso- och sjukvården innebär testbädden ett stöd i hela processen, från att identifiera vilka behov som finns till kliniska prövningar.

- Testbädden ger oss en möjlighet att introducera framtidens terapier på ett säkert sätt. Genom att ge input och kvalitetssäkra det som ska bli framtidens lösningar inom hälso- och sjukvården stärker vi vår innovationsförmåga. Vi bygger med testbädden upp en struktur där morgondagens lösningar utvecklas effektivt och ändamålsenligt, säger Stefan Jovinge, forskning- och undervisningschef Skånes universitetssjukhus.

Den nya testbädden bygger en hållbar grund med tydliga processer som stärker innovationsförmågan i Region Skåne och säkerställer att samarbeten följer lagar och regler. Målet är att stärka innovationsförmågan i hälso- och sjukvården och bidra till en hållbar tillväxt inom medicinteknik i Skåne. Genom testbädden skapas bättre förutsättningar för implementering av innovation och därmed bättre användning av vårdens resurser – vilket skapar värde för både patienter, vårdpersonal och hela samhället.

PROJEKTET I KORTHET

Namn: Test- och Innovationsmiljö Medicinteknik

Mål: Att skapa en väg in för företag inom medicinteknik till tester vid all klinisk verksamhet inom Region Skåne. Att stärka innovationsförmågan i hälso- och sjukvården och bidra till en hållbar tillväxt med patientnytta i fokus. Syftet är att säkerställa att innovationer fungerar i praktiken innan de implementeras i vården.

Tidsperiod: 2025-09-01 – 2028-12-31

Partners: Innovation Skåne, Funktionsrätt Skåne, Medeon Science Park, SmiLe Venture Hub, Region Skåne, bl.a. Kliniska Studier Sverige – Forum Söder, Practicum – Clinical Skills Centre och Skånes Universitetssjukhus FoUUI.

Finansiär: Tillväxtverket och Regionala utvecklingsnämnden

Kontakt: testbed@innovationskane.com

    Skånskt initiativ kartlägger koldioxidavtryck hos vårdcentraler

    Skånskt initiativ kartlägger koldioxidavtryck hos vårdcentraler

    I Sverige står sjukvården för drygt 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp av växthusgaser. Den största delen bedöms kommer från indirekta utsläpp från inköpta tjänster och varor såsom engångsmaterial, sårförband och inkontinensskydd. I ett nystartat projekt kartläggs för första gången den skånska offentliga primärvårdens klimatpåverkan i syfte att skapa en mer hållbar sjukvård.
    Ökad tillgång till stöd och effektivare resursanvändning – nu syns positiva resultat från Bup Skånes satsning på digitala tjänster

    Ökad tillgång till stöd och effektivare resursanvändning – nu syns positiva resultat från Bup Skånes satsning på digitala tjänster

    Bup Skåne och Innovation Skåne har utvecklat digitala tjänster – Bup Skåne Online. Nu syns resultaten: Antalet telefonsamtal för råd och stöd har minskat med 75% – motsvarande 3 000 samtal/år och en omfördelningsnytta på 9 milj. kr. under 2024. Över 5 500 personer har fått digital grundbehandling för adhd-relaterade svårigheter – motsvarande över 15 milj. kr. per år i traditionell behandlingstid.
    Skånsk innovation elektrifierar väg i Frankrike och i Belgien

    Skånsk innovation elektrifierar väg i Frankrike och i Belgien

    Sverige var ett av de första länderna i världen att genomföra tester av elvägar på allmän väg och nu har ett av dessa pilotprojekt avslutats i Skåne under ledning av Innovation Skåne, Region Skånes innovationsbolag. Testresultaten visar betydande framsteg för elvägsteknologin och bekräftar Skånes styrka som en ledande region inom innovation, där framgångsrika samarbeten mellan universitet, företag och offentliga aktörer driver utvecklingen framåt.

    – Skåne har alltid varit en region som driver förändring. Nu ser vi att tekniken som utvecklats i Skåne kan elektrifiera väg både i Frankrike och i Belgien, det visar den enorma potentialen hos skånsk innovation. Det är ett tydligt kvitto på att vi har något unikt att erbjuda omvärlden och att Skåne måste fortsätta att satsa på innovation, säger Tue David Bak, vd på Innovation Skåne.

    – Det här stora klivet framåt hade inte varit möjligt utan det nära samarbetet mellan parterna, där var och en har bidragit med sin expertis. Vi hoppas nu att resultaten, och inte minst den värdefulla kompetens som byggts upp, kommer att driva på omställningen och skapa möjligheter för export av skånsk miljöteknik, säger Maria Edgren, innovationsledare på Innovation Skåne.

    Utsläpp av växthusgaser från inrikes transporter svarar för knappt en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. För att öka takten på omställningen och nå klimatmålen till 2030 är elektrifiering en viktig lösning. Med elektrifiering kommer behovet av en tillgänglig och effektiv laddinfrastruktur och här kan elvägar bidra.

    Sedan 2019 har Innovation Skåne, på uppdrag av Trafikverket, lett projektet som testar ny elvägsteknik utvecklad av Lundaföretaget Elonroad. Under projektets gång har tekniken demonstrerats för ett stort antal besökare, både nationellt och internationellt. Projektet har krävt ett betydande samarbete mellan forskare, tekniska experter, fordonstillverkare, elvägsutvecklare och innovationsledare och har under fem år vuxit fram som ett framgångsrikt exempel på systeminnovation. Resultaten har också bidragit till det skånska elvägsföretagets tillväxt, bland annat med uppdrag att bygga en elvägspilot på en motorväg utanför Paris och en testbana i belgiska Mons.

    Några av resultaten från Evolution Road
    Elvägstekniken har testats i verklig miljö, vilket har gett värdefulla insikter i frågor som funktionalitet, drift och underhåll men även klimatpåverkan. Under projektets gång har tekniken utvecklats från nivå 5 till 7 på Technology Readiness Level-skalan (TRL), något som har dokumenterats genom ett stort antal rapporter och vetenskapliga artiklar.

    Några av de mest betydelsefulla resultaten inkluderar:

    • Elvägen minskar behovet av batterier i elfordon med upp till 50% och kan leverera de höga effektnivåer som behövs för att tunga fordon effektivt ska drivas fram och samtidigt ladda batterierna.
    • Tekniken har testats framgångsrikt på flera fordonstyper, såsom buss och personbil. Ju fler fordonstyper som kan använda laddinfrastrukturen, desto högre nyttjandegrad och miljönytta med elvägar.
    • Installation och drift av elvägstekniken har visat sig fungera året runt i södra Sverige.


    Kort om elvägar
    Elvägar möjliggör laddning och drift av elfordon både under körning och stillastående, samtidigt som de, integrerade i vägen, tar liten plats i anspråk. Elvägar minskar också fordonets batteristorlek avsevärt, vilket leder till fördelar såsom lättare fordon och mindre miljöpåverkan. Nästa steg för elvägar i Sverige är Trafikverkets planerade pilot på E20 mellan Örebro och Hallsberg.

    Om elvägsprojektet Evolution Road
    Evolution Road är ett privat-offentligt samarbete mellan nio aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor, lett av Innovation Skåne. Projektet är en förkommersiell upphandling beställd av Trafikverket. Syftet är att skapa mer kunskap om elvägar och att undersöka potentialen för elväg som del av ett framtida fossilfritt transportsystem.
    Projektet har pågått under fem år, 2019-2024.

    Tekniken som testas är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad i samarbete med Lunds Tekniska Högskola. Samarbetspartners är Elonroad, Kraftringen Energi, Lunds kommun, Lunds tekniska högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige samt Statens väg och transportinstitut. Innovation Skåne är projektledare.

    Slutrapport med resultat och lärdomar
    För mer information och vidare fördjupning, se vår slutrapport om projektet Evolution Road.

     EU:s regionvecka lyfter skånskt innovationsprojekt

    EU:s regionvecka lyfter skånskt innovationsprojekt

    I EU-projektet DIGIT-PRE, som leds av Innovation Skåne, är fokus att främja en mer jämlik tillgång till nya och smarta lösningar som ett svar på de utmaningar vi ser på såväl regional nivå som runt om i Europa. DIGIT-PRE koordineras från Skåne och drivs tillsammans med nio övriga europeiska regioner, och har valts ut som ett av de projekt som lyfts fram under EU Week of Regions and Cities.
    Internationellt pris för innovativt samarbete mellan Bup och Innovation Skåne

    Internationellt pris för innovativt samarbete mellan Bup och Innovation Skåne

    Bup har aldrig tagit emot så många patienter som nu. Att söka och få hjälp i en trygg och kvalitetssäkrad digital miljö är ett alternativ många barn och unga känner sig hemma i. Bup Skåne och Innovation Skåne har därför utforskat och testat nya digitala vägar för att öka tillgängligheten för barn och unga. Ett samarbete som resulterat i Bup Skåne Online, och som nu prisas internationellt av eMHIC.
    Ängelholms test av ny sensor ska upptäcka vattenföroreningar i realtid

    Ängelholms test av ny sensor ska upptäcka vattenföroreningar i realtid

    En av kommunernas viktigaste ansvarsområden är att säkra vattenkvaliteten för sina invånare. Föroreningar och bakterier kan komma plötsligt och sprida sig snabbt i kommunens olika vattenflöden, och ju snabbare de upptäcks desto mer effektiv blir åtgärden som sätts in. Nu tror sig forskare vid högskolan i Halmstad ha utvecklat en lösning som bättre kan möta kommunernas behov.
    Open Pitch Day samlar AI-lösningar för kommuner

    Open Pitch Day samlar AI-lösningar för kommuner

    Den 31 maj möts skånska kommuner och företag i Lund på Open Pitch Day – ett öppet event som ska höja kunskapen kring hur artificiell intelligens (AI) kan effektivisera olika delar av den kommunala verksamheten. Dagen arrangeras av Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad, DigIT Hub och AI Sweden.
    Fem års banbrytande tester av elväg avslutas i Lund

    Fem års banbrytande tester av elväg avslutas i Lund

    Elvägsprojektet Evolution Road i Lund har resulterat i konkret kunskap och validering av hur elvägar kan bidra i utvecklingen av elektrifierade transporter och minskade klimatutsläpp. Efter fem års tester och demonstration av elväg på allmän väg avslutas därmed Evolution Road, och som en sista del i projektet avinstalleras elvägen. Resultaten kommer Trafikverket till del – för den fortsatta utvecklingen mot framtidens fossilfria transporter.

    Projektet har väckt stort intresse och attraherat internationella besökare till Lund för att se och uppleva elvägen på plats. I projektet har företag, forskare och offentlig sektor arbetat och tillsammans utfört en stor mängd tester för att verifiera elvägstekniken och bidra till ny kunskap. Elvägen möjliggör en halvering av batteristorleken i fordonen, vilket ger stora miljövinster. Den konduktiva tekniken ger de höga effektuttag som behövs för framförsel av godstransporter, såsom bussar och lastbilar. Elvägen är också klimatsäkrad efter tester av installation och underhåll i kallt klimat.

    Projektet är ett uppdrag från Trafikverket, som 2019 gav konsortiet Evolution Road i uppdrag att testa och demonstrera elvägsteknik från företaget Elonroad. Genom att undersöka användande, byggande, drift och underhåll men också hur elvägar kan bidra till att minska påverkan av klimatutsläpp från tung trafik, ville Trafikverket inhämta mer kunskap om den innovativa elvägstekniken.

    -Vi på Trafikverket är mycket nöjda med det resultat som levererats från projektet. Vi har tillsammans lärt oss mycket under de åren som projektet pågått och det har skapat en värdefull kunskapsbas för det fortsatta arbetet med elvägar både inom Sverige och internationellt. Kunskapen kommer bana väg för utvecklingen mot framtidens fossilfria transporter, säger Sofia Magnusson, projektledare,Trafikverket.

    -Projektet Evolution Road har varit ett fantastiskt pilotprojekt för Elonroad och banat väg för att vi nu bygger världens första elmotorväg utanför Paris. Genom att integrera laddningsteknologi direkt i vägen kan vi minska kraven på stora batterier och behovet av att stanna för att ladda, vilket ökar effektiviteten för bland annat tunga fordon som lastbilar och bussar. Samarbetet med partnerföretagen och stödet från Trafikverket har varit avgörande för framgången av projektet och jag vill tacka alla inblandade, säger Karin Ebbinghaus, vd Elonroad.

    -Detta projekt är ett fantastiskt typexempel på hur vi som kommun kan låta innovativa lösningar testas i verkligheten. Vi ser detta som en framtidslösning då vi går mot en mer elektrifierad fordonsflotta framför allt i de större städerna. Lunds kommun ska vara klimatneutralt 2030 och då behövs alla lösningar för att nå målet, säger Adam Sandgren, näringslivschef Lunds kommun.

    -Vi är stolta över projektet Evolution Road, som varit ett mycket lyckat innovationsprojekt där samarbetet mellan akademi, privat näringsliv och offentlig partner varit nyckeln till framgången. Vi vill tacka alla som har bidragit till och deltagit i projektet, säger Maria Edgren, projektledare, Innovation Skåne.

    Om elvägar
    Elvägar är en laddinfrastruktur för elfordon som innebär att fordonen kan ladda under färd och därmed inte behöver stanna för att ladda batterierna. Med elvägar krävs det avsevärt mindre batterier i fordonen med fördelar såsom mindre miljöpåverkan och lättare fordon. Den elväg som testats i projektet Evolution Road är en konduktiv markbunden lösning, vilket innebär att fordonet har direktkontakt med laddskenor på vägen via en strömavtagare. Tekniken är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad i samarbete med Lunds Tekniska Högskola.

    Om elvägsprojektet Evolution Road
    Evolution Road är ett privat-offentligt samarbete mellan nio aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor. Projektet är en förkommersiell upphandling beställd av Trafikverket. Målet är att skapa kunskap och lärdomar om elvägar under projektets alla faser, som inkluderar att bygga, testa och därefter återställa vägen. Kunskapen blir ett viktigt bidrag för att nå ett fossilfritt elektrifierat transportsystem. Samarbetspartners är Elonroad AB, Innovation Skåne, Kraftringen Energi AB, Lunds kommun, Lunds tekniska högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB samt Statens väg och transportinstitut. Läs mer om elvägsprojektet: www.evolutionroad.se

    Pitch Stop Malmö samlar bolag med digitala lösningar på folkhälsoutmaningar

    Pitch Stop Malmö samlar bolag med digitala lösningar på folkhälsoutmaningar

    Den 26 och 27 mars 2024 äger DIGIT PRE:s andra ELIS Pitch Stop-event rum i Malmö. Det EU-finansierade projektet DIGIT-PRE arrangerar dagarna där utvalda delprojekt med konsortier av små och medelstora företag träffas och presenterar sina digitala lösningar som på olika sätt möter folkhälsoutmaningar. Alla medverkande företag har gått vidare i DIGIT-PRE:s utlysning och är från nio olika regioner ru
    Experter till Lund för att diskutera elektrifiering av vägtransporter

    Experter till Lund för att diskutera elektrifiering av vägtransporter

    Evolution Road-projektet avslutas med en internationell konferens som även ligger till grund för en unik forskningsrapport. Det femåriga elvägsprojektet bjuder in till konferensen The Electrification of Transportation den 19-20 mars på Elite hotell i Lund. På konferensen presenteras även en sammanställning av den senaste internationella forskningen inom laddinfrastruktur.
    Fyra skolor i Skåne med i ny satsning på barnen och klimatet

    Fyra skolor i Skåne med i ny satsning på barnen och klimatet

    Nu startar Innovation Skåne och Trivector Traffic, tillsammans med fyra skolor i Skåne, ett projekt för att vända trenden att barn i allt större utsträckning blir skjutsade till skolan. Barn som reser aktivt till skolan har nämligen minskat dramatiskt de senaste decennierna. Det leder inta bara till både ökad fysisk och psykisk ohälsa hos barnen, utan även negativa effekter på klimatet.
    Lär känna vår kollega Malin Larsson

    Lär känna vår kollega Malin Larsson

    Malin arbetar som innovationsledare inom Hälsa, med fokus på det EU-finansierade projektet DIGIT-PRE.

    - Vi investerar i och stöttar små och medelstora företag att utveckla digitala lösningar inom prevention, prediktion och distansvård. Detta som ett svar på de ökande globala utmaningarna kopplade till folkhälsa, berättar Malin.

    Projektet har samlat tio europeiska partners i ett gränsöverskridande konsortium. Det finns också ett tydligt fokus på interregionalt samarbete, där varje partner är nära knuten till sin region. Det ger viktig representation och kontinuerlig förankring i projektet. På hemmaplan är Region Skåne en nära partner. Tillsammans har vi identifierat och analyserat regionens folkhälsoutmaningar och samarbetar nu med små och medelstora företag som utvecklar lösningar på dessa, både lokalt och internationellt.

    Att göra verklig skillnad är en av Malins främsta drivkrafter, vilket är precis vad hon får göra på Innovation Skåne.

    - Här deltar jag i projekt som driver utvecklingen framåt i frågor som verkligen betyder något. Jag är tacksam över att vara en del av ett härligt, internationellt gäng där alla är framåtlutade och inriktade på att göra skillnad för vårt samhälle, både regionalt och i världen.

    Vill du följa med på DIGIT-PRE:s resa och vara involverad i utvecklingen av de bolag vi investerar i, kontakta Malin!

    Läs mer om DIGIT-PRE: www.digit-pre.eu/

    Tue David Bak ny vd för Innovation Skåne

    Tue David Bak ny vd för Innovation Skåne

    Tue David Bak blir ny vd för Innovation Skåne. Han kommer närmast från Greater Copenhagen i Köpenhamn där han har varit vd. Han har gedigen erfarenhet av innovationsledning inom såväl offentlig som privat sektor och har tidigare arbetat med regional utveckling och gränsöverskridande samarbete.
    Lär känna vår kollega Magnus Wallengren

    Lär känna vår kollega Magnus Wallengren

    Magnus arbetar som innovationsledare inom området Hälsa. Han arbetar främst med olika internationella samarbetsprojekt såsom CareMatrix och DIGIT-PRE, men även med att stötta Region Skånes verksamheter i att söka och landa mer internationella anslag till regional spetsforskning och innovationsarbete.
    Lär känna vår kollega Nina Hvitlock

    Lär känna vår kollega Nina Hvitlock

    Nina jobbar som innovationsledare inom området Mobilitet. Med sin långa erfarenhet av mobilitetsfrågor kopplat till hållbar utveckling och affärsnytta är hon en oumbärlig tillgång i arbetet med hållbar omställning inom transportsektorn.
    Lär känna vår kollega Ulrika Björck

    Lär känna vår kollega Ulrika Björck

    Ulrika är fysioterapeut med specialistkompetens inom ortopedi. Med sin gedigna erfarenhet av primärvård och specialistvård i Skåne såväl som utomlands är hon klippt och skuren för sin roll som innovationsledare inom området Hälsa. Hon är bland annat involverad i projektet Osteoporoskollen som Innovation Skåne driver tillsammans med Region Skåne, Ängelholms Sjukhus och VO Rehabilitering.
    Lär känna vår kollega Cecilia Gravin

    Lär känna vår kollega Cecilia Gravin

    Cecilia arbetar som innovationsledare inom området hälsa. Som utbildad folkhälsostrateg och certifierad hälsopedagog med många års erfarenhet, använder hon sina gedigna kunskaper i att tillämpa och bedriva förändrings- och utvecklingsarbete för att främja hälsa och förebygga ohälsa. Det har hon bland annat gjort i projekten Sätt Skåne i Rörelse och DIGIT-PRE.
    Peter Danielsson (M) ny ordförande i Innovation Skåne

    Peter Danielsson (M) ny ordförande i Innovation Skåne

    Peter Danielsson har valts till ny ordförande i Region Skånes innovationsbolag, Innovation Skåne. Han är moderat ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne och är andre vice ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner. Fram till år 2022 var Peter Danielsson ordförande i Helsingborg stad där en historiskt stor satsning på innovation genomfördes under hans ledning.
    Nya perspektiv behövs för minskad övervikt och obesitas hos barn

    Nya perspektiv behövs för minskad övervikt och obesitas hos barn

    Det krävs gemensamma insatser för att bryta trenden med ökad obesitas och övervikt hos barn. Genom ett samhällsbaserat angreppssätt, sociala utfallskontrakt och bättre mätningar kan vi skapa bättre förutsättningar för individen, och påverka trenden. Det är några av slutsatserna från RISE och Innovation Skåne i det nationella projektet Prevention Barnfetma som nu håller på att avslutas.
    Ny forskningsrapport kartlägger de samhällskostnader obesitas hos barn medför

    Ny forskningsrapport kartlägger de samhällskostnader obesitas hos barn medför

    Allt fler barn och unga lever med obesitas, och det har ett pris. Att förebygga barnobesitas är avgörande för att förhindra livslånga konsekvenser för individens hälsa och arbetsliv, men också för samhället i stort. Det framgår av en forskningsrapport som kartlägger de kostnader det medför under en livstid att barn och unga lever med övervikt och obesitas. Kostnaderna utgörs till största delen av
    788 nya jobb inom healthtech som bidrar till framtidens hälso- och sjukvård

    788 nya jobb inom healthtech som bidrar till framtidens hälso- och sjukvård

    I en ny forskningsrapport presenteras resultat från HealthTech Nordic under projekttiden år 2020–2022 där 788 skapade jobb kan bekräftas bland bolag i Öresund-Kattegatt-Skagerak. Trots att projektet bedrivits i en mycket utmanande tid har HealthTech Nordic lyckats driva på teknik-, affärs-, och försäljningsutvecklingen hos medlemsbolagen med det gemensamma målet att bidra till en bättre hälso- och sjukvård globalt.

    HealthTech Nordic arbetar för bättre hälsa globalt och för att skapa internationell konkurrenskraft bland sina medlemsbolag. Sedan projektet startade år 2017 har totalt 1 700 nya jobb skapats. Under det senaste treåriga projektet, som avslutades hösten 2022, bekräftas 788 nya jobb inom Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Detta trots stora utmaningar i vår omvärld till följd av covid 19-pandemin.

    Följeforskare ser tilltagande internationell expansion

    Mikael Hilmersson är professor i internationellt företagande och är rankad som en av världens fem mest framstående forskare kring frågor som rör mindre och medelstora företags internationalisering. Han har som följeforskare följt och utvärderat HealthTech Nordic under hela projekttiden, åren 2020–2022. Mikael Hilmersson lyfter i sin slutrapport en tilltagande internationell expansion bland medlemmar parallellt med framväxandet av nästa generations innovativa bolag. Medlemsbolagen säljer idag i fler än 30 länder och försäljningen sker på jordens alla kontinenter, förutom Arktis och Antarktis.

    - Den nordiska healthtech-rörelsen har en internationell lyskraft där vi ser att HealthTech Nordic har vuxit till en av de starkaste noderna i världen. Trots de utmaningar vi sett till följd av covid 19-panemin har projektet varit mycket framgångsrikt och även fungerat som en trygg hamn under en turbulent tid. Förutom att bidra till medlemsbolagens utveckling har man erbjudit trygghet och stöd under pandemin, konstaterar Hilmersson.

    En dramatisk ökning väntar

    HealthTech Nordic vill – och kan – bidra till en demokratisering av sjukvården där alla människor kan få mer hälsa för pengarna. Projektet som avslutades under hösten har fokuserat på jobbtillväxt med en ambition att göra Norden världsledande på digitala lösningar för hälsa. Mikael Hilmersson berättar:

    - För att växa såväl nationellt som internationellt behöver företag etablera en position i relevanta nätverk. HealthTech Nordic och dess medlemmar har tillsammans nått en internationell lyskraft som i sin tur gör dem attraktiva för internationella investerare. Dessutom har man utvecklat en plattform med syfte att skapa kontaktytor mellan medlemsbolagen och de investerarnätverk som respektive partner upparbetat.

    De närmaste åren förväntas healthtech-innovation och införandet av dessa att öka dramatiskt, såväl i Norden som internationellt. I början av hösten 2022 startade en ny treårig projektperiod, HealthTech 3.0, där syftet är att stärka företagens innovations- och konkurrenskraft ytterligare när detta sker. Insatser inom projektet kommer att skräddarsys utifrån var och med vem medlemsföretagen har störst potential att nå framgång.

    - Eftersom Norden både kan och vill gå först i världen kommer vi inom HealthTech Nordic 3.0 att bygga pan-nordiska grupper med föregångare inom hälso- och sjukvård för kunskapsöverföring, innovativa samarbeten och inspiration, avslutar Marianne Larsson, projektledare och initiativtagare till HealthTech Nordic.

    Om HealthTech Nordic

    HealthTech Nordic är Nordens största nätverk för företag i e-hälsobranschen. Majoriteten av medlemsföretagen är uppstartsföretag. Genom att påskynda medlemsföretagens utveckling och hjälpa dem att skala sina lösningar globalt är HealthTech Nordics mål är att bidra till att skapa 1000 nya arbetstillfällen i e-hälsobranschen inom Öresund-Kattegatt-Skagerrak mellan 1 januari 2020 och 30 september 2022 samt att bidra till att skapa en bättre hälso- och sjukvård globalt. Nätverket har funnits sedan 2017, under de tre första åren fram till december 2019 skapade medlemsföretagen i nätverket 751 nya arbetstillfällen (vilket överträffade målet om 700) HealthTech Nordic är ett samarbete mellan sex nordiska innovationsaktörer: Innovation Skåne, Invest in Skåne, Sahlgrenska Science Park och SmiLe Incubator i Sverige samt Health Tech Hub Copenhagen i Danmark och Norway Health Tech. HealthTech Nordic finansieras delvis av Interreg-Öresund-Kattegatt-Skagerrak, europeiska regionala utvecklingsfonden.

    I anslutning till att HealthTech Nordic 2.0 avslutades hösten 2022, påbörjades en ny projektperiod på tre år; HealthTechNordic 3.0 där fokus är att stärka healhttech-företags innovations- och konkurrenskraft. HealthTech Nordic 3.0 är ett samarbete mellan, i Sverige; Innovation Skåne, Sahlgrenska Science Park, SmiLe Incubator, Region Halland och Invest in Skåne, och i Norge; Norway Health Tech, De Norske Diakonhjem, OsloTech, and Oslo Universitetssykehus HF.

    HealthTech Nordic gratulerar Diia.Business för vinsten av EU-kommissionens pris för bästa företagsfrämjande projekt

    HealthTech Nordic gratulerar Diia.Business för vinsten av EU-kommissionens pris för bästa företagsfrämjande projekt

    Det ukrainska projektet Diia.Business tog hem vinsten vid årets European Enterprise Promotion Award. Diia.Business är det första ukrainska nationella projektet för entreprenörskap och exportutveckling. HealtTech Nordic kom på delad andraplats och rankad som en av de främsta EU-finansierade projekten 2022. Priset riktar fokus på ett projekt som gör det lättare för verksamheter, i synnerhet små och
    Lotta Törner ny vd för Innovation Skåne

    Lotta Törner ny vd för Innovation Skåne

    En enig styrelse har utsett Lotta Törner till ny vd för Innovation Skåne. Lotta Törner kommer närmast från Livsmedelsakademin där hon har varit vd. Hon har omfattande erfarenhet av innovation inom såväl privat som offentlig sektor och har varit drivande i utvecklingsarbetet av den skånska livsmedelssektorn.
    Stort intresse för skånsk innovation och lokala leverantörer när ICA-handlare bjuder in till träff i Malmö

    Stort intresse för skånsk innovation och lokala leverantörer när ICA-handlare bjuder in till träff i Malmö

    Nu bjuder ICA i samarbete med Foodtech Innovation Network och Lantbrukarnas Riksförbund in till en träff för att stötta innovativa lösningar och lokala leverantörer i Skåne. Drygt 80 handlare och medarbetare från lokala ICA-butiker samt representanter från ICA Sverige kommer att besöka Malmö tisdag den 25 oktober för att ta del av det senaste inom matinnovation. Ett 40-tal lokala startups och mate
    Skånsk elväg vintertestas i Norrland

    Skånsk elväg vintertestas i Norrland

    För att bättre förstå hur elvägar påverkas av varierande väderlekar och klimatzoner ska nu elvägen i projektet Evolution Road vintertestas i norrländska Kramfors. Viktig kunskap om bland annat mekanisk hållbarhet, snöröjning och friktion förväntas bli lärdomar från vintertesterna.

    – Att testa hur elvägens egenskaper påverkas av snö och is i ett kallare klimat är viktig kunskap i vårt projekt. Det här är tester som inte kunnat ske i Skånes milda klimat, säger Anna Wilkens, innovationsledare från Innovation Skåne.

    – Vi ser fram emot att få reda på hur tekniken klarar de mer utmanande väder- och markförhållandena ute på allmän väg i norr, säger Sofia Magnusson, projektledare på Trafikverket.

    Fyrtio meter elväg installeras i början av oktober på väg 333 utanför Kramfors i Norrland. Här kommer man bland annat testa hur tjäle och is påverkar livslängd och sättningar på både elvägsskenorna och vägen, undersöka robusthet vad gäller mekanisk påverkan från snöröjning och isskrapning och testa friktionen över tid.

    Testerna fortgår fram till våren 2024 och utförs av Elonroad, Ramboll och VTI. Testerna genomförs på allmän väg, som är öppen för trafik under hela testperioden. Eftersom fokus för testerna inte är laddning, är elvägen utanför Kramfors passiv, vilket innebär att elen är inte är inkopplad.

    Om elvägar
    Elvägar är en laddinfrastruktur för elfordon som innebär att fordonen kan ladda under färd och därmed inte behöver stanna för att ladda batterierna. Med elvägar krävs det avsevärt mindre batterier i fordonen med fördelar såsom mindre miljöpåverkan och lättare fordon.

    Den elväg som testas i projektet Evolution Road är en konduktiv markbunden lösning, vilket innebär att fordonet har direktkontakt med laddskenor på vägen via en strömavtagare. Tekniken är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad AB i samarbete med Lunds Tekniska Högskola.

    Om Evolution Road
    Elvägsprojektet Evolution Road är ett privat-offentligt samarbete mellan nio aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor. Målet är att skapa mer kunskap om elvägar, vilket blir ett viktigt bidrag för att nå ett fossilfritt elektrifierat transportsystem. Uppdraget kommer från Trafikverket. Läs mer om projektet på www.evolutionroad.se.

    Nytt sätt att mäta hälsoeffekter och samhällsvärde av healthtech kan underlätta beslutsfattande

    Nytt sätt att mäta hälsoeffekter och samhällsvärde av healthtech kan underlätta beslutsfattande

    En ny studie har analyserat data från healthtech-bolag för att pröva om det går att mäta samhällseffekten utifrån lösningens livskvalitetspåverkan. Den använda metoden är väl etablerad inom andra områden och analysen indikerar att appliceringen av metoden har stor potential. Undersökningen – som visar på nya sätt att mäta effekterna av innovativa lösningar – presenteras på HealthTech Nordic intern
    Ehälsa så in i Norden

    Ehälsa så in i Norden

    Ett av världens ledande nätverk av ehälsobolag, HealthTech Nordic, välkomnar alla nyfikna beslutsfattare, vårdprofessionella och politiker till Vitalis för att lära sig mer om hur den nya tekniken redan ger mer hälsa för pengarna.
    Förlängd resa för elvägsprojekt

    Förlängd resa för elvägsprojekt

    Sveriges satsning på elvägar rullar vidare. Under tre års tid har elvägstester utförts på allmän väg i centrala Lund och visat så värdefulla resultat att Trafikverket väljer att förlänga demonstrationsprojektet Evolution Road med ytterligare två år.

    –Vi har kommit långt, och med det här beskedet kan vi nå ännu längre. Vi kommer att fortsätta med tester av Elonroads elvägsteknik och samla in ännu mer viktig kunskap, inte minst vad gäller höga effektuttag, vägunderhåll i olika klimat och förbereda och säkerställa att systemet håller för storskalig användning, säger Per Löfberg, projektledare på Innovation Skåne.

    –Vi på Trafikverket är mycket nöjda med resultatet hittills och väljer därför att förlänga projektet. Det innebär att fler fordonstyper kan testas och fördjupade tester utföras för att säkerställa att tekniken är mogen för att kunna lanseras, säger Jan Pettersson, programchef Elektrifiering på Trafikverket.

    Elvägen i Lund består av två varianter av samma teknik, en variant som passar för stadens trafik och en som är anpassad för landsvägstrafik och högre hastigheter. Det är den senare varianten som kommer att vara i fokus under förlängningen. Stor vikt kommer också att fästas vid kunskapsspridning, då intresset är stort både från svenskt och internationellt håll och pandemin förhindrade besöksverksamheten.

    Elvägsprojektet förlängs i två år och löper till sommaren 2024. Målet är att skapa mer kunskap om elvägar, vilket blir ett viktigt bidrag för att nå ett fossilfritt elektrifierat transportsystem.

    Om elvägar
    Elvägar är en laddinfrastruktur för elfordon som innebär att fordonen kan ladda under färd och därmed inte behöver stanna för att ladda batterierna. Med elvägar krävs det avsevärt mindre batterier i fordonen med fördelar såsom mindre miljöpåverkan och lättare fordon.

    Den elväg som testas i projektet Evolution Road är en konduktiv markbunden lösning, vilket innebär att fordonet har direktkontakt med laddskenorna på vägen via en strömavtagare. Laddningen kan ske både under färd och vid stillastående och fungerar med de flesta elfordon, till exempel personbilar, bussar eller lastbilar. Tekniken är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad AB i samarbete med Lunds Tekniska Högskola. Läs mer om projektet på www.evolutionroad.se.

    Om Evolution Road – ett privat-offentligt samarbete
    Elvägsprojektet Evolution Road är ett samarbete mellan nio aktörer från näringsliv, universitet och offentlig sektor: Innovation Skåne AB (projektledare), Elonroad AB, Kraftringen Energi AB, Lunds kommun, Lunds Tekniska Högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Trafikverket är huvudfinansiär.

    Nu rullas nästa version av elvägen i Lund ut

    Nu rullas nästa version av elvägen i Lund ut

    Demonstrationsprojektet Evolution Road i Lund går nu in i nästa fas som innebär att testa en variant av elväg som är nedsänkt i vägbanan. Resultatet ska bli en elväg som är lämplig för motorvägar och större riksvägar, något som Trafikverket efterfrågar i syfte att tillgodose det framtida laddbehovet för elfordon i fjärrtrafik.

    – Efter att ha uppnått goda resultat med den första varianten av elväg, som var upphöjd och fungerar bäst i stadsmiljö, ser vi nu fram emot tester med en nedsänkt variant med samma konduktiva teknik. Den nya varianten kommer att ligga i nivå med asfalten och ge en helt platt vägbana, vilket gör den lämplig som laddinfrastruktur för större vägar och för fordon som kör i högre hastigheter, säger Per Löfberg, projektledare på Innovation Skåne.

    På demonstrationsplatsen för elväg i Lund testas sedan förra året en elväg med laddskenor som är monterade ovanpå vägbanan. Under vintern har testerna visat goda resultat vad gäller både stationär laddning, när fordonet är stillastående, och dynamisk laddning under färd. Vid testerna har upp till 160 kW överförts till en elektrisk 13-tons passagerarbuss under färd – en effekt som med god marginal räcker för att köra en långtradare på landsväg eller en stadsbuss. Effekten kommer gradvis att öka i fortsatta tester för att nå det uppsatta målet 300 kW.

    När nu monteringen påbörjas av den nedsänkta elvägen handlar det om en 600 meter lång sträcka, också den på Getingevägen fast i motsatt färdriktning. Den nedsänkta varianten fräses ned fem centimeter i asfalten och resultatet blir en laddskena som ligger i nivå med asfalten och ger en helt platt vägbana.

    Trafikverket har nyligen rapporterat om de fortsatta planerna för elväg, med en potentiell utbyggnad av ca 2 400 kilometer elväg till år 2037.

    – Trafikverket ser fram emot de erfarenheter och den kunskap som kommande demonstration kan ge. Tekniken kan komma att vara en av flera pusselbitar för elektrifiering av tunga transporter i syfte att ställa om till ett hållbart transportsystem i ett fossilfritt samhälle, säger Jan Pettersson, programchef Elektrifiering på Trafikverket.

    Om elvägar
    Elvägar är en laddinfrastruktur för elfordon som innebär att fordonen kan ladda under färd och därmed inte behöver stanna för att ladda batterierna. Med elvägar krävs det avsevärt mindre batterier i fordonen med fördelar såsom mindre miljöpåverkan och lättare fordon.

    Den elväg som testas i projektet Evolution Road är en konduktiv markbunden lösning, vilket innebär att fordonet har direktkontakt med laddskenorna på vägen via en strömavtagare. Laddningen kan ske både under färd och vid stillastående och fungerar med de flesta elfordon, till exempel personbilar, bussar eller lastbilar. I uppdraget från Trafikverket ingår att testa två olika varianter av samma teknik – en laddskena som placeras ovanpå vägen och en laddskena som är nedsänkt i vägen. Tekniken är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad AB i samarbete med Lunds Tekniska Högskola.

    Om Evolution Road – ett privat-offentligt samarbete
    Projektet Evolution Road har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga en demonstrationsanläggning för elvägar. Syftet är att skapa mer kunskap om elvägar och undersöka potentialen för elväg som en del i framtidens fossilfria transportsystem. Projektet startade 2019 och pågår till 2022. Demonstrations-platsen är förlagd till en kilometerlång sträcka på allmän väg på Getingevägen i norra Lund.

    Projektet möjliggörs genom ett samarbete mellan nio partners: Elonroad AB, Innovation Skåne AB, Kraftringen Energi AB, Lunds kommun, Lunds Tekniska Högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Trafikverket är huvudfinansiär. Läs mer om projektet på www.evolutionroad.se.

    Infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Evolution Road, elvägen i Lund

    Infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Evolution Road, elvägen i Lund

    Infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte igår elvägen, som demonstreras och testas i Lund, och elvägstillverkaren Elonroad.

    – Regeringen vill se ett ökat tempo i elektrifieringen av transportsektorn för att nå klimatmålen. Vi vill att Sverige ska visa att det går att hitta lösningar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth vid besöket.

    Transportsektorn står i dag för nära en tredjedel av växthusgasutsläppen, och av dessa står vägtransporterna för hela 93 procent. Enligt Sveriges klimatmål ska utsläppen från den svenska transportsektorn minska med 70 procent till år 2030.

    För att nå klimatmålen har regeringen nyligen gått ut med flera satsningar på elektrifiering av transportsektorn. Det innebär bland annat att ta fram en plan för utbyggnad av 3 000 km elvägar, en utredning om regelverk för elvägar och tillsättning av en elektrifieringskommission, där infrastrukturministern är ordförande.

    – Vi är mycket glada för besöket från infrastrukturministern, där vi lyfte fram hur vårt projekt tydligt visar att stora miljö- och samhällsvinster uppnås med den specifika elvägstekniken som testas, säger Per Löfberg, projektledare från Innovation Skåne.

    – En fördel med den här tekniken är att den är markbunden. Det gör att både personbilar och tunga fordon kan ladda från elvägen, vilket är viktigt för att minska den totala mängden koldioxidutsläpp från vägtrafiken. Elvägar gör också att det samlade behovet av batterier minskar avsevärt, säger Mats Alaküla, professor i Industriell Elektroteknik från LTH.

    Om elvägar
    Elvägar är en laddinfrastruktur för elfordon som innebär att fordonen kan laddas under färd och därmed inte behöver stanna för att ladda batterierna. Med elvägar krävs det avsevärt mindre batterier i fordonen med fördelar såsom mindre miljöpåverkan och lättare fordon.

    Den patenterade lösning som testas i Lund är utvecklad av det svenska bolaget Elonroad AB i samarbete med Lunds Tekniska Högskola.

    Evolution Road – ett privat-offentligt samarbete
    Projektet Evolution Road har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga en demonstrationsanläggning för elvägar. Syftet är att skapa mer kunskap om elvägar och undersöka potentialen för elväg som komplement i framtidens fossilfria transportsystem. Projektet möjliggörs genom ett samarbete mellan nio partners: Elonroad AB, Innovation Skåne AB, Kraftringen Energi AB, Lunds kommun, Lunds Tekniska Högskola, Ramboll, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB och Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

    Trafikverket är huvudfinansiär.

    Ny skånsk testbädd ska öka återvinningen av avfall

    ​I höst startar Waste Identification Testbed – en ny skånsk testbädd som ska öka återvinningen av industriellt avfall. Med hjälp av sensorer och robotteknik ska förmågan att identifiera material i industriellt avfall förbättras, vilket leder till att mer material kan återanvändas – en viktig förutsättning för att påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi.
    The next-generation Electric Road inaugurated in Lund by southern Swedish consortium – with Minister for Energy and Digital Development, Anders Ygeman

    The next-generation Electric Road inaugurated in Lund by southern Swedish consortium – with Minister for Energy and Digital Development, Anders Ygeman

    ​On Thursday, the next-generation Electric Road was inaugurated in the city of Lund in southern Sweden. Behind the initiative is a private-public Swedish consortium, supported and financed by the Swedish Transport Administration. The goal is to test and gain more knowledge about Electric Roads, a climate-smart technology that allows electric vehicles to be charged from the road while driving.
    Nästa generations elväg invigd i Lund av sydsvenskt konsortium – med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman

    Nästa generations elväg invigd i Lund av sydsvenskt konsortium – med energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman

    I Lund invigdes på torsdagen den första elvägstekniken som enkelt kan installeras på väg. Bakom satsningen står ett sydsvenskt konsortium, Evolution Road, som stöds och finansieras av Trafikverket. Målet är att under två års tid testa och skapa mer kunskap om elvägar, en klimatsmart teknik som gör det möjligt för elfordon att laddas från vägen under färd.
    Öppna ekosystem för bättre hälsa

    Öppna ekosystem för bättre hälsa

    Tillsammans med Innovation Skåne skapar Cerner nya förutsättningar för startups att utvecklas och nå ut globalt. Genom Cerners öppna plattformar når innovationer snabbare sin marknad för att skapa nytta och förbättrad hälsa.